Archiv článků

03.08.2011 23:18

... z korespondence

Do rubriky "Dotazy ..." přibyla podrubrika "... z korespondence", zde najdete otázky a odpovědi z mailové korespondence, o kterých si myslíme, že by se mohli někomu hodit ...

—————

02.08.2011 00:50

sýry jsou příliš kyselé ...

dotaz : Sýry jsou příliš kyselé ... kyselost sýrů : konkrétně mluveno o kultuře ALPHA (mezofilní, aromatická) ... každý stupeň hraje roli a čas také, např. tvaroh při zakysávání po použití kultur při 18°C bude kysnout až 2 dny a při 24°C 12 - 15 hodin a přitom je to rozdíl jen 6°C...

—————

02.08.2011 00:28

nafouklé sýry ... plísně ve sklepě

otázka : Dobrý den,píšu si o radu,jelikož nevím co s tím.sýry se mi celkem daří,jen jsem měla menší kolizi.několik várek se mi nepovedlo.naše mléko od krávy má ph 6,7.stroje mám čisté jako vždy a hygienu se snažím dodržovat pořád stejně.sýry jsem měla naplněné vzduchem a byly hořké.do rána z...

—————

31.07.2011 17:06

recept ??

... docela často se objeví údiv, že ke kultuře nepřišel také návod k použití, míněno tím nějaký recept ... takto to nefunguje, předpokládá se, že si vybíráte kultury dle toho, jaký sýr chcete dělat a znáte postup výroby, ať už jste ho někde získali nebo si ho sami vymysleli ... ano, výroba...

—————

31.07.2011 16:34

??? kurzy ...

otázka: Dobrý den, děkuji za oslovení, Vaše nabídka by nás velmi zajímala.  V dnešní době  máme mléko z jedné kravky,  a 2 zapuštěné jalovice, další dvě čekají na zapuštění.  Zajímalo by mě, zda nemáte něco jako sýrařské minimum  na videokazetě, aby člověk získal nějaké...

—————

23.03.2011 11:20

www.dobrykolonial.cz-spustili jsme e-shop

Připravili jsme pro Vás nový e-shop - www.dobrykolonial.cz ,kde bude možné vybrat věci nejen ze sýrařiny. Postupně ho budeme rozšiřovat. Doufáme, že Vám usnadní komunikaci s námi. Případné počáteční komplikace omluvte a i nadále s námi můžete komunikovat mailem dobrykurz@gmail.com. Vaše ...

—————

11.12.2010 23:40

nová rubrika

Přibyla staronová rubrika Na co se ptáte?  Tady se budeme pokoušet zodpovědět Vaše dotazy a věci, které si myslíme, že byste měli vědět.

—————

11.12.2010 23:06

Tvrdost sýra

Tvrdost sýra není dána množstvím syřidla ani lisování, ale dohřívání a způsobem krájení.

—————

11.12.2010 22:54

Návod na použití syřidla

Toto je návod na použití syřidla : Syřidlo před použitím zředíte přibližně v desetinásobku nechlorované vody. Zdá se Vám to málo? Sýření má svoje pravidla, které musíte znát s ohledem na výrobu sýra a receptury, podle které budete konkrétní sýr vyrábět. S ohledem na syřidlo, které jste...

—————

11.12.2010 22:29

syřidlo x chlorid x kultura

Občas se někdo ptá : "To syřidlo je kultura nebo je to něco jiného?" Syřidlo - obvykle na bázi chymozinu, sráží mléko, tedy vytvoří sýřeninu. Mlékárenská kultura - vytváří chuťové vlastnosti sýra. Lyofilizovaná forma - kultury vysušené mrazem - sypké Na přímé zaočkování - kultury dávkujeme přímo do...

—————