??? kurzy ...

31.07.2011 16:34

otázka:

Dobrý den,

děkuji za oslovení, Vaše nabídka by nás velmi zajímala.

 V dnešní době  máme mléko z jedné kravky,  a 2 zapuštěné jalovice, další dvě čekají na zapuštění.

 Zajímalo by mě, zda nemáte něco jako sýrařské minimum  na videokazetě, aby člověk získal nějaké zkušennosti ještě než k Vám pojede.
(Máme s manželem osm dětí, a bude pro nás těžké se uvolnit, přesto , kdy máte nejbližší kurz výroby sýrů, naučím se na něm správně zasýřit? Poznám, jakou pasteraci zvolit..na jakou teplotu, proč se mi v uvedeném čase neudělá ostrý lom, ale připomíná jogurt....řídký?Proč je někdy tvaroh nádherný, a jindy ne, jak docílit konstantních výrobků?
Mně osobně by zajímalo také, jak si rozvrhnout výrobu sýra časově, aby příliš nenarušila provoz rodiny. Kdy pasterovat, jak nejrychleji schladit, jak naplánovat ostatní postupy abych mohla odvozit děti do školy a ze školy, jak v domácích podmínkách lisovat sýr, a otáčet ...a neponocovat, ...kdo vyrábí dostupné lisy na sýr....
 Sasmozřejmě bychom rádi vyráběli tvrdé sýry, a pařené, a co je velmi důležité, rádi bychom znali trvanlivost našich výrobků.


  Pro dnešek končím, jenom Vás poprosím, kdy máte nejbližší kurz, a co všechno se na něm naučíme, jak trvá dlouho, atd.

 Máte nějakou knihu, která je, podle Vás , velmi dobrá?
 Zatím pracujeme se syřidly z Milcolmu, místo kultur používáme zakysanou smetanu, jogurt,  a do sýru balkánského typu kefír.

odpověď:

Dobrý den,

těší nás Váš zájem ... otázek spousta, tak nevím zda se mi podaří na vše odpovědět :-)  :

Bohužel ve "filmové" podobě prozatím kurz zpracovaný nemáme, máme v prodeji skripta, která jsme připravovali sami k našim kurzům - nabídka na www.dobrysyr - rubrika Skripta (neví, zda už je nemáte, už si v hlavě neudržím vše, jen vím, že mi Vaše jméno něco říká) ...  nicméně s výkladem to má ten správný účinnek, kurz je připraven, tak abyste v podstatě měli dostatek informací k tomu, začít dělat sýry - jakékoliv, doporučujeme ale udělat si čas na dvoudenní - jednodenní je opravdu náročný a není prostě možné do něj nacpat vše, co by bylo třeba, neboť informcí stále přibývá, po něm musíte ještě hodně sami, ale dozvíte se podstatné, tzn. sýření, krájení ... v podstatě vše, na co se ptáte, mělo by se Vám právě vyjasnit co a jak a proč se děje a zda se to děje správně a co bude násedovat ... takže poté by bylo možné si asi i práci lépe zorganizovat v návaznosti na režim rodiny, jelikož si budete jisti dalšími kroky ... chápu při tomto počtu dětí, že je to náročné, my jsme na polovičce a je to v našich dosavadních prostorách docela náročné ...   ale už jsme měli na kurzu paní, která měla 10 dětí a zvládla to a zvládá vyrábět, paráda ... takže věříme, že všechno jde, když se chce  :-) ... dále, na to klademe také důraz, výrobu si jde zjednodušit a při tom dělat dobré sýry ... já myslím, že Vám to hodně pomůže, jen pokud možno udělejte si čas, alespoň jeden z Vás, na dva dny, věřím že tento vynaložený čas se Vám potom zpětně zúročí ...

Co se týká syřidla a kultur, proti tomu není co namítat, pokud vše funguje, jak má a to byste právě po kurzu měli umět rozpoznat, jinak zádrhele ve výrobě o kterých se zmiňujete, o tom je poněkud náročné se rozepisovat, to je lepší konzultovat případně s panem Rysem po telefonu (606213996), vzájemnými dotazy a odpově´dmi se to řeší lépe a efektivněji ...

—————

Zpět