Na co se ptáte?

19.06.2010 18:41

Výpočet síly a dávky syřidla

Úvodem : Berte, prosím, uváděné výpočty jako orientační. Jejich přesnost je ovlivněna osobním vnímáním. Ale i tak jsou dobrým pomocníkem pro drobné výrobce. Proč je třeba znát sílu syřidla a dávku potřebnou k zasýření mléka? Bez znalosti momentální síly syřidla a kondice mléka, se...

—————

11.12.2010 22:29

syřidlo x chlorid x kultura

Občas se někdo ptá : "To syřidlo je kultura nebo je to něco jiného?" Syřidlo - obvykle na bázi chymozinu, sráží mléko, tedy vytvoří sýřeninu. Mlékárenská kultura - vytváří chuťové vlastnosti sýra. Lyofilizovaná forma - kultury vysušené mrazem - sypké Na přímé zaočkování - kultury dávkujeme přímo do...

—————

11.12.2010 22:54

Návod na použití syřidla

Toto je návod na použití syřidla : Syřidlo před použitím zředíte přibližně v desetinásobku nechlorované vody. Zdá se Vám to málo? Sýření má svoje pravidla, které musíte znát s ohledem na výrobu sýra a receptury, podle které budete konkrétní sýr vyrábět. S ohledem na syřidlo, které jste...

—————

11.12.2010 23:06

Tvrdost sýra

Tvrdost sýra není dána množstvím syřidla ani lisování, ale dohřívání a způsobem krájení.

—————

31.07.2011 17:06

recept ??

... docela často se objeví údiv, že ke kultuře nepřišel také návod k použití, míněno tím nějaký recept ... takto to nefunguje, předpokládá se, že si vybíráte kultury dle toho, jaký sýr chcete dělat a znáte postup výroby, ať už jste ho někde získali nebo si ho sami vymysleli ... ano, výroba...

—————

05.10.2011 13:58

co sýr - to namíchaná kultura?... tak to není

Nechceme Vám to dělat složité, nebo snad se tvářit, že výroba sýrů je něco nepochopitelného ... to si určitě nemyslíme, jen to funguje trochu jinak, než si většina lidí myslí : Zkusím nastínit vývoj : Na počátku bylo mléko a kultury přirozeně se vyskytující v různém prostředí na celém světě...

—————